De uitdaging

De energietransitie brengt verschillende uitdagingen met zich mee. Eén daarvan is het verduurzamen van grachtenpanden in de historische binnenstad van Amsterdam, genaamd ‘Red Light District’. Het is het oudste en één van de meest drukbezochte plekken van Amsterdam.

Hoe kunnen de 18e-eeuwse grachtenpanden worden aangepast zodat ze voldoen aan de huidige eisen en wensen ten behoeve van de energietransitie?

De oplossing

Het project Green Light District begon met de aankoop van een pand door het sociale vastgoedbedrijf NV Zeedijk en de wens om de mensen in de wijk bij elkaar te brengen om samen te verduurzamen. Stichting De Groene Grachten, adviseur en uitvoerbegeleider in het verduurzamen van historische gebouwen, werd benaderd. Gezamenlijk ontstond het plan om, naast het aangekochte pand, het hele gebied te verduurzamen.

Het consortium, bestaande uit Gemeente Amsterdam, De Gezonde Stad, Rooftop Revolution, TU Delft, EIT Climate KIC, NV Zeedijk en De Groene Grachten, zal in het Green Light District de komende jaren bottom-up aan de slag gaan met de wijk.

Het pand van NV Zeedijk wordt een tijdelijk hoofdkwartier waar pandeigenaren en bewoners informatie krijgen over hoe ze hun pand of woning kunnen verduurzamen. Er zullen meet-ups komen waar informatie wordt verstrekt over hoe de panden kunnen worden verduurzaamd.

Het doel is om gezamenlijk deze dichtbevolkte en meest bezochte vierkante kilometer van Europa transformeren tot een toekomstbestendig, duurzaam en iconisch stuk van Amsterdam.

De impact

De buurt wordt leefbaarder door beter sociaal contact; er ontstaat sociale cohesie. Daarnaast wordt er een beter ondernemersklimaat gecreëerd wat de lokale economie stimuleert.

De technische uitdagingen maken het project complexer, maar Green Light District laat zien dat het kan: “Als verduurzaming kan met een monument uit 1753, dan kan het overal.”

Het project is uitgegroeid tot een platform voor de opschaling van initiatieven van bewoners, ondernemers en instellingen op het gebied van de energietransitie en vergroening van de oude binnenstad.

De rol van EIT Climate-KIC

EIT Climate KIC heeft ervaring met projecten rondom het verduurzamen van de stad en kan haar expertise, in het opzetten van een project met deze omvang, goed inzetten. Mede door middel van het netwerk wat EIT Climate KIC de afgelopen jaren heeft opgebouwd. Omdat er vele partners bij zijn betrokken is het belangrijk dat de financiële ondersteuning goed wordt gestroomlijnd.

www.greenlightdistrict.nu

Geschreven met support van Klaske Postma, Regeneration Design

Stay in the know Read about the latest climate change news and insights