De uitdaging

Winkeleigenaren zijn vaak niet gemotiveerd om hun winkel te verduurzamen. Klanten vragen er niet naar en daarbij hebben winkeleigenaren veel andere dingen aan hun hoofd. Hierdoor nemen zij nauwelijks tijd om zich te verdiepen in, veelal eenvoudige, maatregelen om hun winkel te verduurzamen waarmee ze kosten kunnen besparen. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van gloeilampen, of het plaatsen een deurdranger of isolatiepanelen.

EIT Climate-KIC heeft twee partners – Ecomatters en Technotrend – samengebracht om op een positieve en creatieve manier de winkeleigenaren ongedwongen klimaatbewust maken, zodat ook zij doeltreffende energiebesparende maatregelen gaan nemen.

Hoe kunnen we consumenten mobiliseren om winkeleigenaren te motiveren zodat we de energietransitie versnellen?

De oplossing

‘Jong geleerd is oud gedaan.’ En dat bracht Ecomatters en Stichting Technotrend op het idee om een educatie- en communicatieprogramma te ontwikkelen genaamd ‘Shop Klimaatwijs’. Een programma dat opgezet is met inzichten vanuit de wetenschap op het gebied van het veranderen van gedrag vanuit de maatschappij zelf.

Ze slaan twee vliegen in een klap; kinderen van de bovenbouw in het basisonderwijs leren over duurzaamheid, onderzoeken hoe winkels en klanten tegenover verduurzaming staan en hoe ze elkaar hierin kunnen vinden en helpen. Het doel van dit programma is voornamelijk om bewustwording en actie te creëren onder consumenten en winkeleigenaren in de detailhandel. Het Shop Klimaatwijs project is opgezet om dit te testen.

Tijdens het Shop Klimaatwijs programma leren kinderen in 5 lessen over klimaatverandering, de energietransitie en wat winkels in de wijk zouden kunnen doen op energiegebied. Door middel van een rollenspel leren kinderen vragen stellen aan winkeliers, waarna ze in de wijk van de school winkels gaan bezoeken om gesprekken aan te gaan met winkeliers en hun klanten over energiebesparing en klimaatimpact in de winkel. Het onderzoekende en ontdekkende karakter van dit programma sluit ook erg goed aan op nieuwe manieren van leren.

De impact

Ongeveer 500 winkeleigenaren en hun klanten worden uitgedaagd om hun steun voor het klimaat te tonen door middel van een foto op Instagram. Het streven is om 1000 social media volgers te behalen zodat er een grotere beweging op gang komt.

 

 

 

 

 

Meer informatie: klimaatgerust.nl. De site wordt beheerd door de stichting Climate Neutral Foundation (CNF), opgericht door Ecomatters met als doel de kleine ondernemer te helpen met de energietransitie.

De rol van EIT Climate-KIC’s

EIT Climate-KIC heeft tijdens de opzet van dit project de twee organiserende partijen samengebracht, waarbij EIT Climate-KIC financiële ondersteuning biedt. Zowel Ecomatters als Stichting Technotrend maken onderdeel uit van de EIT Climate-KIC Community.

Geschreven met support van Klaske Postma, Regeneration Design

Stay in the know Read about the latest climate change news and insights